Χωρίς κρεβάτια 900 ασθενείς με AIDS στη Βόρεια Ελλάδα

Χωρίς κρεβάτια 900 ασθενείς με AIDS στη Βόρεια Ελλάδα

Αρ. Πρωτ. 7769/14.12.2010

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Μεγάλη έλλειψη σε κλίνες που εξυπηρετούν ασθενείς-φορείς του AIDS παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μόλις 6 κρεβάτια νοσηλείας για 900 ασθενείς με AIDS υπάρχουν στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Την ώρα που αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό φορείς και ασθενείς, η πληρότητα είναι 100%, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να δανείζονται κρεβάτια από την Παθολογική κλινική του νοσοκομείου. Την τελευταία 5ετία παρατηρείται αύξηση των οροθετικών και κάθε χρόνο η μονάδα, η οποία είναι ξεχασμένη και εγκαταλελειμμένη από το αρμόδιο Υπουργείο, δέχεται 120-140 νέα περιστατικά. 

Λόγω στενότητας, δεν επαρκεί ο χώρος για τα γραφεία προσωπικού και την αποθήκευση των φακέλων των ασθενών, ενώ οι υποσχέσεις για ενίσχυση ή μετεγκατάσταση πέφτουν συνεχώς στο κενό. Σημειωτέον, ότι το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και η ειδική αυτή μονάδα, καλύπτει το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη σε άλλη περιοχή. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει νέα μονάδα ή να μετεγκατασταθεί η ήδη υπάρχουσα, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς ή οι φορείς του AIDS και να μπει ένα τέλος στο μαρτύριο που βιώνουν.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς του AIDS, οι οποίοι απεγνωσμένα περιμένουν να νοσηλευτούν;

Απάντηση Υπουργείου